ScreenHunter_650 Jan. 26 12.42

De vlucht van Issaschar – proposal

Tijd en plaats

munt tijd en plaatsIn 1986 ontplofte in Tsjernobyl een kerncentrale en in de VS explodeerde de spaceshuttle Challenger. De drie hoofdpersonen ontmoeten elkaar in dit jaar in een oud klooster in Groningen.

Hoofdpersonen

De 3 hoofdpersonen zijn: Waling van Geest (42) en zijn zoon Jeroen (19) en Irina Dantsjenko (33).

Waling woont met zijn zoon Jeroen in het klooster, hij is er geboren toen zijn joodse moeder er ondergedoken zat. Na de oorlog is zij naar Israël gegaan en liet hem achter. Sinds enkele jaren woont Waling er weer, samen met Jeroen die hij jarenlang niet heeft gezien. Sinds hij terug is, is hij in de ban van oude Keltische munten die hij heeft gevonden en waarvan hij de afbeeldingen ontcijfert.

munten Waling en Jeroen

Jeroen wil muzikant worden en is dol op zijn postduiven, hij laat ze lange afstanden vliegen en ze komen steeds bij hem terug. Sinds zijn moeder is verongelukt, woont hij bij zijn vader, Jeroen meent dat zijn moeder niet zomaar is verongelukt, maar zelfmoord heeft gepleegd. In het klooster heeft hij een brief gevonden die belangrijke informatie bevat over Walings moeder, maar hij houdt de brief achter en vertelt zijn vader niets. Irina geeft hem saxofoonles en aan haar vertelt hij wel wat hij weet.

 

munt IrinaIrina Dantsjenko ontvluchtte in 1975 haar geboorteland Rusland en woont nu in de stad Groningen waar ze saxofoonles geeft en de band Haltebang heeft opgericht. Keerpunt in haar leven is de brief die ze van haar vader kreeg en waarin hij de herkomst van haar saxofoon heeft onthult. Irina wil bekendheid krijgen met de band, maar ze moet genoegen nemen met haar leven als muziekdocent. Dat verandert echter als ze Jeroen les gaat geven in het klooster.

 

Thematiek

De onderliggende vraag van de roman is: wordt 1986 voor de hoofdpersonen een rampjaar, zoals in Tsjernobyl of de vlucht van de Challenger, of vinden zij een manier om hun tragische verleden te overwinnen?

Alle drie dragen ze de last van hun verleden met zich mee en dit maakt dat ze herkenning vinden bij elkaar, maar het maakt hun relaties ook kwetsbaar. Bij de ontknoping spelen Jeroens duiven een belangrijke rol en doet Irina in Rusland een bijzondere ontdekking.

Omvang

De roman telt ongeveer 150.000 woorden (350 pagina’s kopij).

Achtergrond

Waren kloosters en kerken van oudsher plaatsen waar geloof en idealen werden gevierd, tegenwoordig zijn ze in verval geraakt en de munten gezicht en paardhoofdpersonen hebben hun eigen idealen. Voor Jeroen is dat de muziek, hij wil muziek spelen waarmee hij anderen raakt en in vervoering brengt. Waling wil onafhankelijkheid, hij heeft zijn katholieke achtergrond vaarwel gezegd en verfoeit hen die in zijn ogen ten prooi vallen aan massacultuur en commercie. Irina is het communisme ontvlucht, zij wil vrijheid en rechtvaardigheid en ze droomt ervan een beroemde jazz saxofonist te worden.

De roman gaat ook in op de thematiek van het offer, dit gebeurt aan de hand van een ludieke hervertelling van het verhaal waarin Abraham zijn zoon Izak offert.

Persoonlijke motivatie

Ik houd van verhalen die op een sprookjesachtige manier ingaan op de grote vragen. Met deze roman sluit ik aan bij het werk van Nederlandse schrijvers als Frans Kellendonk en Oek de Jong.

Genre en lezerspubliek

Ik vind het lastig mijn roman te classificeren, hij bevat elementen van een detective, briefroman en sprookje. Lezers die geboren zijn voor de tijd van de mobiele telefoon zullen zich denk ik gemakkelijk in het verhaal kunnen verplaatsen. En mijn lezers zullen mensen zijn die van sprookjes houden en die onder andere Tsjechov, Boelgakov en Gombrowicz weten te waarderen, schrijvers die ik veel dank verschuldigd ben.

screenhunter_508-nov-17-21-06